kimiz ki biz?

Bizler, aslında sizlerden biriyiz. Hepimiz kendi hayat hikayemizin kahramanlarıyız. Başrolde kalabilmek için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Hepimiz birer abanoz ağacıyız. Kökleri toprağa sımsıkı sarılmış, masmavi gökyüzüne dallarını uzatmış birer hayat ağacıyız. Bu hayat ağacı ormanında sizlerinde daima gökyüzüne uzanan şanslı ağaçlar olmanızı dileriz.

söz uçar, yazı kalır

Yeryüzündeki her ağacın bir hikayesi vardır. Bu blogda yer alan her abanozunda öyle.. Abanozlar kendi hayat hikayelerini yazarlar. Kök saldığımızı sandığımız bu güzel ormandan ayrılmadan önce, ruhumuzu verdiğimiz her bir abanoz ağacının anlatacak çok hikayesi olacak. Bizi takip etmeye devam edin.

İnternette Türkçe Sağlık Rehberi : Ansiklopediatri.com.

Oğlumu büyütürken baş ucu kitabı edindiğim pek çok çocuk gelişimi kitabı olmuştu, ancak konu sağlık olduğundan, bulduğum kaynakların çoğunu anlamakta zorluk çekmedim desem yalan olur. Propektüslerden hallice sağlık bilgilerini okumaya çalışarak, evde tedavi aşamalarını atlatmaya çalıştık. Bulduğum kaynakların hemen hepsi yabancı yazarlar tarafından yazılmıştı, bu nedenle bir de çeviri oldukları için anlayamadığım pek çok cümleyi atlamak zorunda kaldım. Bir süre sonra tıbbi dili az çok çözerek kendime güvenimi tazelesemde, hali hazırda benzer durumlar yaşamaya devam ediyorum.


Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımdan gelen e-posta ile keşfettim www.ansiklopediatri.com ‘u, Dr. Erhan Ateş tarafından hazırlanan site bu anlamda biz annelerin derdine deva olacağa benziyor. Bu güzel çalışmadan dolayı tebrik etme ihtiyacı duyduğum Sayın Ateş’e mesajımda bir kaç da soru yönelttim ve o da beni kırmadı, az sonra sizlerle paylaşacağım açıklamaları gönderdi. Kendisine burdan bir kez daha teşekkürlerimi gönderiyorum.


1.1. Ansiklopediatri biz anne babalar için gerçekten verimli bir çalışma olmuş. Doktor olarak oldukça yoğun olduğunuzu tahmin ediyorum, bu çalışmayı hazırlamak nereden aklınıza geldi ve Ansiklopediatri nasıl oluştu kısaca anlatabilir misiniz?

Ansiklopediatri sitesinin kurulmasının amacı, internette yaşanan bilgi kirliliğine son verme çabası oldu. Günümüzde sağlıkla ilgili bilgiler için internet çok sık kullanılmakta fakat güvenilir Türkçe içerik bulmak çok zor. İnternette, özellikle Türkçe ansiklopedik sağlık bilgilerine ulaşmak hemen hemen imkansız. Wikipedia mantığıyla, çocuk sağlığını ilgilendiren konularda bir ansiklopedi olarak düzenlenmiş bilgiler sunmak amacıyla www.ansiklopediatri.com sitesini açtım. Sitemizin en büyük avantajı özgün olması. Ne yazık ki biz hekimler çok yoğun çalışan insanlarız ve bu tarz çalışmalara vakit ayırmakta çok zorlanıyoruz. Hekimler internette yazı yazmayınca ve de internette sağlıkla ilgili bilgilere ulaşmaya bir talep olunca, boşluğu hekim olmayan kişiler doldurmaya çalışıyor. Hekim olmayan yani yetkin olmayan kişilerin internette oluşan bu boşluğu doldurma çabaları, onları, copy-paste yapmaya yönlendiriyor. İnternet özgün olmayan, copy-paste’ten oluşan sitelerle dolu, bu da Türkçe internet içeriğinde büyük bir bilgi kirliliğine yol açıyor. İnternet sitemizin özgün olması, bir tane bile copy-paste cümle olmaması büyük bir avantaj. Sitemizin ikinci en büyük avantajı ise ineteraktif olması. Sitede yer alan konularla ilgili sorularınız olduğunda direkt bana soru sorabiliyorsunuz ve muhakkak cevap alıyorsunuz. Bir pediatri yani çocuk hekimliği sitesi olmasına rağmen, erişkinlerin kendilerine ait sorunlarını yazdıkları soruları da büyük bir titizlikle cevaplandırıyorum.

2. Ansiklopediatri sitesinin açılmasının ardından iki tane de kitabınız yayınlanmış, Ansiklopediatri’nin internet üzerinde olması itibariyle yaşayan bir içeriği var, acaba kitaba dönüştürmeyi de düşünüyor musunuz?

Bugüne kadar iki kitabım yayınlandı: Modern Bebek Bakımı ve Modern Çocuk Bakımı. Şu an üçüncü kitabımın hazırlıkları içerisindeyim. Üçüncü kitabımın konusu da tabii ki ergenler olacak. Bu üç kitabı dört adet site sürekli olarak internette destekleyecek. Bu siteler:

- www.ansiklopediatri.com
- www.modernbebekbakimi.com
- www.moderncocukbakimi.com
- www.moderngenc.com

Üç kitap + dört internet sitesi ile karşınızda olacağım. Bu kitaplar ve internet siteleriyle, çocuk sağlığıyla ilgili tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabileceğinize inanıyorum.

3. Sitenin içeriğini sadece siz mi güncelliyorsunuz, yoksa size yardımcı bir ekibiniz var mı?

Sitenin içeriğini sadece ben güncelliyorum.Bunun büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. 1′den fazla sorumlu uzman mevcut olduğunda verimlilik, artacağına azalıyor. Sadece ben siteyi güncellediğimden yazı tarzı, konu bütünlüğü en üst düzeylere çıkıyor. Farklı kişiler yazsa idi konu bütünlüğünü sağlamak mümkün olmayacaktı.

4. Diğer pek çok alanda olduğu gibi tıpta da her geçen gün yenilikler ve gelişmeler oluyor. Ansiklopediatri kapsamında verdiğiniz bilgiler her zaman güncelliğini koruyan sabit bilgiler mi yoksa, gelişmeler doğrultusunda sıklıkla güncelleniyor mu?

www.ansiklopediatri.com sitesi isminden de anlaşılacağı üzere bir sağlık ansiklopedisi. Ansiklopedi + pediatri kelimelerinden oluşuyor. Sitenin amacı çocuk sağlığını ilgilendiren tüm konuların internet ortamında sunulması, bu nedenle, özelliği güncelliğini koruyan sabit bilgilerle dolu olması. Güncel gelişmeler doğrultusunda sıklıkla güncellenen ve aniden ortaya çıkabilen çocuk sağlığı ile ilgili konuları işleyen siteler ise www.modernbebekbakimi.com ve www.moderncocukbakimi.com siteleri. Böylecewww.ansiklopediatri.com ansiklopedik bilgiler sunmakta, diğer siteler sağlıkla ilgili konularda hızlı haberleşmenin sağlanmasını amaçlamaktadır.

5. Ansiklopediatri nin hedeflediği kullanıcılar kimlerdir? Hangi durumlarda bakılmasını önerirsiniz?

www.ansiklopediatri.com sitesinin hedeflediği kullanıcılar Türkçe içerik arayan tüm anne ve babalardır. Üç kitap ve dört internet sitesinden tüm anne ve babaların yararlanması en büyük isteğim.

6. İnternette kontrolsüz de paylaşılan pek çok sağlık bilgisi mevcut, insanlar google’a yazıp aradıkları her kelime ile ilgili buldukları metinlere inanıyorlar çoğunlukla, sağlık konusunda bu tip hatalı bilgileri denetleyen bir kurum var mı? Okuyucularımıza internette doğru bilgiye ulaşmak için nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgi verebilir misiniz?

Ne yazık ki internette yer alan içeriği denetleyen bir kurum yok. Çocuk sağlığı ile ilgili doğru bilgilere ulaşmak için kullanılacak bir numaralı internet kaynağının www.ansiklopediatri.com sitesi olmasını diliyorum. Bana gelecek sorularla ve yönlendirmelerinizle, yıllar içerisinde harika bir site oluşturacağımıza ve internetteki kirliliğe son vereceğimize inanıyorum.

7. Ülkemizde “Sağlık Reformu” başlığı altında yapılan değişiklikleri de kısaca değerlendirebilir misiniz?

Ülkemizde sağlık reformu başlığı altında yapılan değişiklikler ne yazık ki muayenehane hekimliğinin sonlandırılmasını amaçlamaktadır. İster özel ister kamu olsun hekimlere sadece hastane ortamında ulaşırsanız, ki amaçlanan bu, hekimlerin sizin yönlendireceğiniz soruları cevaplandırmak için yeterli zamanı artık hiç olmayacaktır. Bu koşullarda da internet sitelerimiz ve kitaplarımızın değeri gün geçtikçe daha çok artacaktır. Özellikle Anadolu’da kitap ve internet anlamında güvenilir hekime ulaşma ihtiyacı çok artacaktır.

Sayın Erhan Ateş’e sorularımızı içtenlikle yanıtlayıp bizi bilgilendirdiği için teşekkür ediyor ve kendisine meslek hayatında başarılar diliyoruz. Umarız ihtiyacınız olmaz ama, olduğunda en azından içeriğine güvenebileceğiniz ansiklopediatri.com adresine bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Nisan 2010 - Kadınlog Roportajı

2 yorum:

  1. izmiraktar dedi ki...
     

    izmir aktar

    Saglik

  2. Unknown dedi ki...
     

    çok iyi sağlık
    makalesi. teşekkürler

Yorum Gönder



 

Haberler